INDUSTRIE, PRODUCTIE – FABRICATIE

Protectia Ochilor in Prezenta Laserelor : Riscuri Biologice si Solutii Tehnologice

De ce este periculoasa radiatia laserului?

„Lumina” provenita de la lasere puternice poate fi concentrata pentru a produce densitati de putere (putere per unitate de suprafata sau W/cm2) suficient de mari pentru a evapora tesutul, metalul sau ceramica. In domeniul medical, radiatia laserului este folosita pentru indepartarea tatuajelor sau pentru a taia tesuturile umane. Aceste exemple arata o gama de aplicatii care necesita lasere de mare putere si, ca atare, exista un mare potential de risc de iradiere accidentala a utilizatorului. Deoarece ochii sunt mult mai sensibili la lumina, ei sunt expusi unui risc crescut. De fapt, este posibil sa se provoace leziuni oculare ireversibile doar cu o privire intr-un fascicul laser direct sau reflectat, chiar si la niveluri mai scazute ale puterii de iesire.

Efecte biologice

Context fizic

Fasciculele de radiatie laser au o relatie fixata temporal si spatial (sunt coerente) si au toate aproximativ aceeasi lungime de unda (sunt monocromatice). Lumina laserului poate calatori pe distante mari sub forma unui fascicul aproape paralel (colimat). Toate acestea inseamna ca puterea care poate afecta o zona precum ochiul este independenta de distanta fata de sursa de radiatie. Imaginati-va un pointer laser cu un diametru al fasciculului care ramane aproximativ de aceeasi dimensiune pe distante mari. Comparand o sursa termica de radiatie, cum ar fi un bec, cu un laser, veti observa mai multe diferente. Becul emite lumina peste un spectru larg de lungimi de unda fara o directie specifica de dispersie. Puterea becului care poate ajunge la ochi scade cu distanta deoarece becul radiaza in toate directiile. Cand comparati un bec cu un laser, ambele emitand 1 W putere optica, si daca exista o distanta de 1 metru intre ochii nostri si sursa de lumina, atunci cantitatea de lumina provenita de la laser este mai mare cu un factor de 100.000 in comparatie cu cantitatea de lumina de la bec (acest lucru presupune un diametru normal dilatat al pupilei de 7 mm – adica ochii adaptati la intuneric).

Laser

Focalizare

In plus fata de cantitatea de lumina care poate lovi ochiul, capacitatea mare de focalizare a luminii laser coerente este un alt pericol. In timp ce becul creeaza o imagine pe retina de aproximativ 100 μm, lumina laserului este redusa la un punct de doar cativa microni (~ 10 μm) in diametru. Un fizician ar spune ca becul produce lumina incoerenta. Prin urmare, cantitatea de lumina a unui laser care loveste ochiul este concentrata pe un punct mult mai mic. Densitatea de putere (putere per unitate de suprafata sau watt/cm2) rezultata din aceasta concentrare poate fi suficient de mare, astfel incat orice tesut din focalizare sa fie incalzit si distrus foarte rapid. Deoarece pata oarba (responsabila de viziunea centrala clara si situata pe retina) are si ea o dimensiune de doar cativa microni, este posibil sa iti pierzi vederea dintr-o singura pulsare laser.

Tehnologie

Datorita caracteristicilor unice ale radiatiei laser (coerenta, colimarea si monocromaticitatea), exista un pericol crescut pentru ochi. Pentru a proteja ochii oamenilor, se folosesc filtre optice speciale pentru ochelarii de protectie laser sau pentru ferestrele de protectie laser. Deoarece lumina laserului are o lungime de unda specifica care depinde de mediul activ al laserului care emite lumina, sunt necesare filtre de protectie care se potrivesc cu lungimea de unda si puterea sursei specifice de radiatia laser. Aceste filtre transmit lumina „normala”, adica lumina vizibila, dincolo de lungimea de unda specifica a laserului. Filtrele prezinta simultan o functie de blocare cu un unghi de incidenta vertical definit de ±30°.

Filtre si tehnologie din plastic

Pentru a satisface cerintele clientilor sai in toate domeniile tehnologiei laser si pentru a putea oferi produse de protectie laser acrilice de inalta calitate si conforme cu normele, laservision dezvolta, produce si testeaza in mod continuu, in stransa cooperare cu uvex-safety si cu alti parteneri, materiale noi, tehnologii de fabricatie si culori absorbante. Materiile prime pentru mai multe produse sunt, prin urmare, procesate intern si produse in mod corespunzator. In acelasi timp, are loc o dezvoltare intensa a designului pentru a imbunatati in mod continuu confortul la purtare si caracteristicile ochelarilor nostri. In domeniul ferestrelor din plastic, laservision a reusit, pentru prima data, sa dezvolte ferestre la dimensiunea de 3000mm x 2000mm pentru protectie laser la o gama de lungimi de unda de 1064nm.

Filtre si tehnologie din plastic
Filtre si tehnologie din plastic

Filtre si tehnologie din sticla

De aproape patru decenii, Laservision are o vasta experienta in domeniul prelucrarii sticlei pentru ochelarii de protectie laser. Laminarea diferitelor tipuri de sticla sau materiale filtrante permite oferirea de filtre de protectie personalizate, cu game de protectie proiectate individual pentru diferite lungimi de unda. Pe de alta parte, laminarea cu sticla neutra asigura o stabilitate termica crescuta si rezistenta la spargere, ca o cerinta particulara pentru ferestrele mai mari ale cabinelor. Un numar mare de filtre de sticla Laservision sunt disponibile si in forma curba (curba de baza). Aceste filtre, desi necesita munca laborioasa pentru a fi realizate, ofera un camp vizual foarte bun si ofera utilizatorului un nivel ridicat de confort la purtare.

Filtre si tehnologie din sticla
Filtre si tehnologie din sticla

Filtre de reflexie si tehnologie de acoperire

Datorita experientei si cercetarilor indelungate in domeniul tehnologiei de acoperire, Laservision este capabil sa produca acoperiri reflectorizante pe sticla, precum si pe substrat acrilic, in propriul sau facilitati de acoperire. In cazul unui impact laser, cea mai mare parte a energiei laserului este reflectata de filtru, protectia fiind extrem de independenta de substratul ales. Prin urmare, cu aceasta tehnologie este posibil sa se atinga niveluri ridicate de protectie, similare cu cele oferite de filtrele de sticla, chiar si cu filtrele de plastic, care anterior erau disponibile doar cu tehnologia de filtru din sticla. Filtrele reflectorizante ofera o viziune imbunatatita a culorilor, asa cum este necesar in cele mai multe aplicatii medicale. Combinarea acoperirilor cu filtrele absorbante permite o gama aproape nelimitata de variatii pentru toate lungimile de unda posibile.

Filtre de reflexie si tehnologie de acoperire
Filtre de reflexie si tehnologie de acoperire

In concluzie, siguranta ochilor in prezenta laserelor reprezinta o preocupare majora, data fiind natura concentrata si focalizata a radiatiei laser. Riscurile biologice asociate expunerii la laser sunt semnificative, iar efectele pot fi devastatoare pentru ochi. Cu toate acestea, tehnologia a avansat considerabil in dezvoltarea solutiilor de protectie, inclusiv ochelari de siguranta si ferestre de protectie laser, care filtreaza si blocheaza radiatia laser periculoasa. Laservision si alte companii specializate continua sa inoveze in acest domeniu, dezvoltand materiale si tehnologii noi pentru a asigura protectia optima a ochilor impotriva riscurilor biologice ale radiatiei laser. Cu utilizarea adecvata a echipamentelor de protectie si a procedurilor de lucru sigure, riscurile biologice asociate expunerii la laser pot fi reduse la minimum, asigurandu-se un mediu de lucru sigur si sanatos pentru toti cei implicati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *