BIOLOGIE- FARMACIE, CONTROLUL CALITATII

PM2.5 VS. PM10: de ce se citesc uneori la fel si ce inseamna pentru calitatea aerului din interior

Particulele (PM) sunt un poluant grav al aerului care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii umane. PM poate fi clasificat in functie de dimensiune, PM2,5 si PM10 fiind cele mai frecvent masurate. Cu toate acestea, nu este neobisnuit sa vedeti aceleasi citiri pentru PM2,5 si PM10, in special in interior. In aceasta postare vom explora de ce este cazul si ce inseamna pentru calitatea aerului din interiorul cladirii dvs.

Ce inseamna PM2.5 si PM10?

Primul pas pentru a intelege de ce PM2,5 si PM10 pot avea uneori aceleasi citiri este sa intelegem ce sunt si cum difera.
PM2,5 si PM10 se refera la particulele din aer care sunt de 2,5 microni sau mai mici si, respectiv, de 10 microni sau mai mici. Aceste particule pot proveni atat din surse naturale, cat si din surse create de om. Iata cateva surse comune de PM2,5 si PM10:

Poluarea aerului exterior: particulele de PM2,5 si PM10 pot proveni dintr-o varietate de surse exterioare, cum ar fi emisiile evacuaate de masini, emisiile industriale si incendiile.
Poluarea aerului din interior: sursele interioare de PM2,5 si PM10 pot include fumul de tutun, aparatele de gatit si de incalzire si materiale de constructie, cum ar fi vopselele si adezivii.
Praf si sol: Praful si particulele de sol pot contribui, de asemenea, la nivelurile de PM2,5 si PM10 din aer. Acest lucru poate proveni de la drumuri neasfaltate, santiere si alte surse.
Surse naturale: Sursele naturale de PM2,5 si PM10 includ polen, spori de mucegai si sare de mare.

Atunci cand particulele intra in spatii interioare prin usi sau ferestre, ele pot ramane prinse in interior si pot crea o concentratie suficient de mare pentru a se inregistra ca citire PM2,5 sau PM10. Chiar si emisiile de la cosurile de fum din apropiere, emisiile de pe drumurile neasfaltate si santierele de constructii pot fi gasite in interiorul cladirilor comerciale.

PM2,5 si PM10 pot avea efecte diferite asupra sanatatii asupra oamenilor, in functie de dimensiunea si compozitia acestora. PM2.5, de exemplu, este suficient de mic pentru a patrunde adanc in plamani si chiar in fluxul sanguin, provocand potentiale probleme respiratorii si cardiovasculare. PM10, pe de alta parte, este mai putin probabil sa patrunda la fel de adanc si este mai probabil sa provoace iritatii la ochi, nas si gat.

De ce PM2.5 si PM10 pot avea aceleasi citiri

Monitoarele de calitate a aerului masoara concentratia particulelor intr-un interval de dimensiuni sau fractiuni date, iar particulele PM2,5 si PM10 se gasesc adesea impreuna in concentratii diferite. Dar, in timp ce PM2,5 si PM10 sunt fractii de dimensiuni diferite, nu este neobisnuit sa vedeti concentratia de masa atat pentru PM2,5 cat si pentru PM10 in unele medii interioare.

Daca aerul contine doar particule PM2,5, ar fi posibil sa vedeti aceeasi valoare pentru PM10 pe care o vedeti pentru PM2.5.

Cand un monitor masoara concentratia de PM2,5 sau PM10, de fapt numara numarul de particule din acel interval de dimensiuni, mai degraba decat masa sau greutatea particulelor. Prin urmare, daca aerul contine doar particule de PM2,5 si nu sunt prezente particule mai mari, citirile PM2,5 si PM10 ar fi aceleasi, deoarece nu sunt prezente particule mai mari de 2,5 microni care sa fie numarate.

Acest lucru se poate intampla in spatiile interioare comerciale cand se opereaza un sistem HVAC cu filtru. Cand vine vorba de monitorizarea calitatii aerului in cladirile comerciale, este important sa intelegem ca sistemele obisnuite de filtrare a aerului sunt eficiente doar in tratarea particulelor PM10 si mai mari. Pentru PM2,5, filtrarea MERV sau HEPA ridicata este necesara pentru a capta eficient aceste particule mici.

Implicatii pentru monitorizarea calitatii aerului din interiorul comercial

Desi observarea acelorasi citiri pentru PM2,5 si PM10 poate sa nu fie un motiv de alarma , sugereaza ca exista surse de particule in aer. Acest lucru evidentiaza importanta monitorizarii complete a calitatii aerului interior (IAQ) in spatiile comerciale.

Pe langa detectarea si identificarea surselor de PM, monitorizarea IAQ poate ajuta managerii de unitati si proprietarii de cladiri sa ia masuri pentru a imbunatati calitatea aerului si pentru a proteja sanatatea ocupantilor. Aceasta ar putea include modernizarea filtrelor HVAC, imbunatatirea ventilatiei si implementarea masurilor de control al sursei pentru a minimiza generarea de particule in primul rand. Prin utilizarea sistemelor de filtrare a aerului de inalta calitate si a dispozitivelor de monitorizare care sunt capabile sa masoare cu precizie nivelurile de PM2,5, managerii cladirilor si profesionistii HVAC pot contribui la asigurarea unui mediu interior sigur si sanatos pentru ocupantii cladirii.

In spatiile comerciale interioare, monitorizarea calitatii aerului este esentiala pentru protejarea sanatatii ocupantilor si pentru asigurarea conformitatii cu reglementarile in vigoare. Desi vizualizarea acelorasi citiri pentru PM2,5 si PM10 poate sa nu indice neaparat o problema, sugereaza ca sunt prezente surse de particule si ar trebui abordate. Prin monitorizarea IAQ si luarea de masuri pentru imbunatatirea calitatii aerului, managerii de unitati si proprietarii de cladiri pot crea un mediu interior mai sigur si mai sanatos pentru toata lumea.

Instrumente de monitorizare a calitatii aerului de la TSI

Impreuna cu TSI, ne angajam sa va oferim dispozitive si suport de cea mai inalta calitate de monitorizare a aerului. Contactati-ne astazi pentru a afla mai multe despre produsele noastre si despre cum va putem ajuta sa monitorizati calitatea aerului din mediul dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *