Fotocataliza

Este considerata o tehnologie ecologica, deoarece utilizeaza energia solara regenerabila.

Fotocataliza este un proces prin care lumina este utilizata pentru a initia sau accelera o reactie chimica. Acest proces implica utilizarea unui catalizator fotocatalitic, care poate absorbi fotoni si transfera energia luminii catre substratul reactiei, declansand astfel o serie de reactii chimice.
Fotocataliza ofera numeroase avantaje, cum ar fi eficienta energetica, selectivitatea reactiilor si capacitatea de a functiona in conditii blande de temperatura si presiune. De asemenea, este considerata o tehnologie ecologica, deoarece utilizeaza energia solara regenerabila.
APEL Laser poate oferi solutii si echipamente pentru fotocataliza, inclusiv sisteme de iluminare adecvate, spectrometre Raman si alte instrumente de monitorizare si caracterizare a reactiilor fotocatalitice. Aceste echipamente pot ajuta la studierea si optimizarea proceselor fotocatalitice, precum si la dezvoltarea de noi materiale si catalizatori fotocatalitici. Aplicatii ale fotocatalizei: 

Purificarea apei: Fotocataliza poate fi utilizata pentru eliminarea contaminantilor organici si anorganici din apa. Aceasta include eliminarea pesticidelor, substantelor chimice toxice si chiar a bacteriilor si a altor microorganisme.

Producerea de hidrogen: Fotocataliza poate fi utilizata pentru descompunerea apei in hidrogen si oxigen utilizand energia luminii. Acest hidrogen poate fi utilizat ulterior in productia de energie curata si in alte aplicatii industriale.

Conversia CO2: Fotocataliza poate juca un rol important in conversia dioxidului de carbon (CO2) in compusi valorosi, cum ar fi hidrocarburi sau alte produse chimice utile. Aceasta contribuie la reducerea emisiilor de CO2 si la valorificarea acestui gaz cu efect de sera.

Fotodegradarea poluantilor: Fotocataliza poate fi utilizata pentru fotodegradarea si eliminarea poluantilor organici din aer si apa. Aceasta include eliminarea substantelor chimice periculoase, a colorantilor, a pesticidelor si a altor compusi toxici.

Sinteza organica: Fotocataliza poate fi utilizata pentru a facilita sinteza organica, permitand reactii mai eficiente si selective. Aceasta poate fi aplicata in producerea de medicamente, produse chimice fine si alte compusi organici importanti.

Autocuratare si autospalare: Fotocataliza poate fi aplicata in suprafetele acoperite cu un strat fotocatalitic, care prezinta proprietati de autodegradare a murdariei si autospalare prin interactiunea cu lumina si aerul.

Panouri solare si dispozitive fotovoltaice: Fotocataliza poate fi utilizata in imbunatatirea eficientei panourilor solare si dispozitivelor fotovoltaice prin imbunatatirea absorbtiei luminii, generarea si separarea perechilor electron-holi si reducerea pierderilor prin reactii nefavorabile.